Vækker opsigt: Her meldes der ud om VM i Saudi-Arabien
Af: Jesper Bengtson
|
11/11/2024 12:44
Mest læste i dag
Ender VM i fodbold 2034 med at blive afholdt i Saudi-Arabien, vil migrantarbejdere bliver udnyttet, og mange af dem vil omkomme.
Så kontant lyder advarslen fra Amnesty International og Sports & Rights Alliance (SRA) i en pressemeddelelse, inden FIFA skal stemme om værtsskabet for slutrunden til december.
Men hvor sikkert er det, at Saudi-Arabien får værtsskabet? Ganske sikkert, da landet er det eneste, der er kommet med et bud på værtsskabet.
Stop processen
Amnesty International og SRA opfordrer FIFA til at stoppe processen med at vælge værtsnation for VM 2034, medmindre Saudi-Arabien annoncerer omfattende reformer til gavn for menneskerettighederne i landet.
Saudi-Arabiens bud på VM indeholder nemlig en omfattende plan for at bygge eller renovere 11 stadioner, at lave mere end 185.000 nye hotelværelser samt en omfattende udvidelse og modernisering af landets infrastruktur for transport.
Umiddelbart kan det jo lyde meget godt, men det vil koste menneskeliv, advarer organisationerne.
“Saudi-Arabien vil få brug for et enormt antalt migrantarbejdere for at kunne leve op til sin plan for VM-værtsskabet, men landet har ikke forpligtet sig til at reformere landets 'Kafala-system', at indføre en minimumsløn for ikke-statsborgere, at tillade arbejderne at organisere sig i fagforeninger eller at introducere nye tiltag for at nedbringe antallet af dødsfald blandt arbejdere," lyder det fra Steve Cockburn, der er leder af Amnestys afdeling for arbejdsrettigheder og sport.
Kafala-systemet går ud på, at udenlandske arbejdere skal have en national "sponsor", som er ansvarlig for arbejderens visum og opholdstilladelse. Menneskerettighedsorganisationer har i årevis kritiseret systemet for at give mulighed for at udnytte arbejdere, da mange ofte får frataget deres pas og reelt står uden nogen juridiske rettigheder.
Advarer også mod 2030
VM i 2030 bliver afholdt i Marokko, Spanien og Portugal (samt tre kampe i Uruguay, Paraguay og Argentina), men også her frygter organisationerne, at menneskerettighederne kan komme under pres.
Amnesty og SRA udgav således en rapport i juni i år, hvor der blev advaret mod risikoen for overdreven magtanvendelse fra ordensmagtens side, upassende brug af gummikugler samt restriktioner for ytrings- og forsamlingsfrihed.
Derudover er der også risiko for, at racisme, sexisme og homofobi, blandt andet forbi forhold mellem to personer af samme køn er forbudt i Marokko.