Volodymyr Zelenskyj med krav til OL

Af: Nicolai Busekist

|

15/12/2022 11:57

OL

Mest læste i dag

Hvis det står til Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, skal det kommende OL i Paris afvikles helt uden atleter fra Rusland og Hviderusland.

Længe har der været tvivl om, hvorvidt russiske og hviderussiske atleter skal have lov til at konkurrere som neutrale ved OL i Paris.

Dette er døren blevet åbnet på klem for, men står det til den ukrainske præsident, skal den lukkes i igen. Volodymyr Zelenskyj mener nemlig, at de slet ikke bør være til stede ved OL.

Det siger han i udtalelse henvendt til Thomas Bach, der er præsident for Den Internationale Olympiske Komité (IOC), skriver AFP.

Mandag kom det frem, at der på et topmøde i IOC var interesse for, at russiske og hviderussiske atleter kan få lov at konkurrere, såfremt de er indstillet på, at de ikke kan repræsentere hverken Rusland eller Hviderusland officielt.

Det er dog ikke faldet i god jord hos Zelenskyj, der mener, at atleterne fra de to lande skal 'isoleres fuldstændig'. I samme ombæring fremhævede han, at 184 ukrainske atleter er døde efter Ruslands invasion, skriver Ritzau.

"Man kan ikke forsøge at være neutral, når fundamentet for et fredeligt liv er blevet ødelagt, og universelle menneskelige værdier er blevet ignoreret," lyder det også fra Volodymyr Zelenskyj.

OL i Paris afvikles fra 26. juli til 11. august 2024, men om det bliver med deltagelse fra atleter fra Rusland og Hviderusland, vides endnu ikke.

Atleter fra begge lande har været udelukket fra store dele af international sport, hvilket naturligvis er et resultat af, at Ruslands præsident Vladimir Putin beordrede sine styrke til at invadere Ukraine i februar.