Forståelsen af odds og sandsynlighed i sportsvæddemål

Af: Mikkel Preisler

|

25/10/2023 14:12

Hvis du aldrig tidligere har stiftet bekendtskab med odds og sportsvæddemål, kan det måske forekomme lidt overvældende ved første øjekast. Der er en del tal at skulle forholde sig til, og man skal kunne forstå, hvad de forskellige tal dækker over. Eksempelvis hvad et odds afspejler i forhold til sandsynlighed for det givne udfald.

Mest læste i dag

Sponsoreret indlæg

Derudover kan man også støde på flere forskellige måder at udtrykke odds på, alt efter hvor i verden man befinder sig. Vi kaster her et blik på de væsentligste aspekter ved odds og sportsvæddemål, så man er klædt bedre på i forståelsen og afkodningen af odds og sandsynlighed på et sportsvæddemål.

Odds er en anden måde at udtrykke sandsynlighed på

Når du foretager betting på en online bookmaker, vil du støde på en lang række odds markeder med forskellige odds. Odds kan udtrykkes på flere forskellige måder, men dækker alle over en og samme ting: sandsynligheden for at et givent udfald vil indtræffe.

I en fodboldkamp kan der f.eks. forekomme tre forskellige udfald: hjemmesejr, uafgjort eller udesejr, så der vil her skulle fordeles odds på alle tre udfald. Jo lavere odds du får, desto højere sandsynlighed er der for, at det pågældende udfald vil indtræffe. En helt lige fodboldkamp mellem to lige gode hold ville derimod have mere eller mindre jævnbyrdige (ensartede) odds fordelt udover over de tre udfald.

Tilbagebetalingsprocenten er afgørende

Bookmakere opererer med en tilbagebetalingsprocent, som er den faktor, der afgør, hvor stor en margin den pågældende bookmaker vinder tilbage af en teoretisk indsats over tid. Tilbagebetalingsprocenten vil aldrig ligge på over 100 procent, da dette ville betyde, at bookmakeren taber penge. En tilbagebetalingsprocent på over 100 ville eksempelvis betyde, at bookmakeren udbyder over odds 3,00 på alle udfald i en helt lige fodboldkamp. Det giver sig selv, at det ikke er en lukrativ business, da enhver spiller således ville kunne spille ligeligt på alle udfald og være sikret en gevinst uanset resultatet.

 Tilbagebetalingsprocenten hos markedets danske bookmakere ligger på omkring 96-97 procent på de store ligaer, og man gør klogt i at holde sig til de bookmakere, der har høje odds. Det betyder nemlig, at man vinder en halv til en hel procent ekstra her i det lange løb. Sagt på en anden måde. Hellere få 97 kroner ud af et bet end 96 kroner, hvis det kan lade sig gøre.

Udregning af odds værdi

Som seriøs better bør man også udregne sine egne odds for at se, om bookmakeren eventuelt har taget fejl. Derfor er det ikke kun vigtigt at have stort kendskab til den sport eller liga man spiller på. Det handler også om at have en forståelse for at beregne sandsynligheden for kampudfaldet. Har en bookmaker eksempelvis 1,97 på begge sider af et over/under 2,50 væddemål på en kamp med det danske landshold, kunne du eventuelt se stor værdi i et spil på under 2,50 mål, hvis du har beregnet dig frem til, at der er langt mere end 50 % sandsynlighed for, at kampen går under 2,50 mål. 

Odds med decimaler i Danmark og Europa

Odds kan udtrykkes på forskellige måder alt efter, hvor man befinder sig i verden. I Danmark og resten af Europa benytter man sig af de velkendte decimaler for at vise sandsynligheden for det pågældende udfald og for at vise, hvad man eventuelt kan vinde på væddemålet. Er der eksempelvis odds 2,00 på en sejr til FC København over Brøndby, betyder det, at man skal gange sin indsats med 2,00 for at udregne gevinsten. Her vil man således vinde 200 kroner (100 kroner i gevinst samt indsatsen på 100 kroner)

Amerikanske odds

Hvis man har været i USA og stiftet bekendtskab med f.eks. betting på NFL og Super Bowl eller andre populære amerikanske sportsgrene som basketball og baseball, vil man utvivlsomt være faldet over de særlige amerikanske odds. Disse odds kan være udtrykt med eventuelt plus-værdi eller minus-værdi. Har et udfald et amerikansk odds på +300, så betyder det, at man vil vinde 300 kroner, hvis man spiller for 100 kroner. Alle amerikanske odds med plusværdi betegner selve den gevinst man vil kunne opnå med en indsats på 100 kroner (eller dollars, hvis man nu er i USA). Er der derimod tale om et amerikansk minus odds, så betegner oddset her, hvor meget du skal satse for at kunne opnå en gevinst på 100 kroner eller dollars.

Engelske brøkodds

Man kan også støde på såkaldte fractional odds eller brøkodds. De benyttes hovedsageligt i Storbritannien, men man kan også vælge at få vist sine odds i brøkodds på flere danske bookmakere. Et brøk odds kunne hedde 3/1. Det betyder, at man vil kunne vinde 3 kroner for en indsats på en 1 krone. Eller 300 kroner for en indsats på 100 kroner. Dette brøkodds svarer til en decimal odds på 4,00.